72-рият шампионат във Формула 1 започва този уикенд със състезанието за Гран

...
72-рият шампионат във Формула 1 започва този уикенд със състезанието за Гран
Коментари Харесай

Иде ли краят на ерата "Мерцедес" в F1

72-рият шампионат във Формула 1 стартира този уикенд със надпреварата за Гран при на Бахрейн на пистата " Сахир " и се обрисува като един от най-непредвидимите в последните няколко години. След като в последните 7 сезона превъзходството на " Мерцедес " бе тотална, в този момент се обрисува " сребърните стрели " да имат силна конкуренция от най-малко три тима, което кара феновете на най-комерсиалния авто спорт да предвкусват оспорвани борби по пистите в продължение на 9 месеца и общо 23 надпревари - чак до финала в ОАЕ на 12 декември.

Ясните сигнали за

 

проблеми при " Мерцедес "

 

пристигнаха по време на общите предсезонни проби, които тимовете организираха на " Сахир " преди две седмици. Завъртания по пистата, слаби времена в обиколките, много технически проблеми - това бе общият знаменател, под който минаха тестванията за първенеца Люис Хамилтън и съотборника му Валтери Ботас. Всичко това докара до такава степен, че " сребърните стрели " направиха минимум обиколки от всички тимове по време на тридневните проби - едвам 304 (154 на англичанина и 150 на финландеца). За съпоставяне - " Алфа Таури " и " Алфа Ромео " са рекордьорите с по 422, " Ферари " също има над 400 (404), а даже и предпоследният - " Астън Мартин ", направи с 10 повече от " Мерцедес ".

Но не това бяха най-големите проблеми за шампиона при конструкторите в последните 7 години. Максималната скорост на новия болид W12 не впечатли - с най-меките гуми " Мерцедес " бе със секунда по-бавен на обиколка от безспорния отбор №1 в тестванията - " Ред Бул ". Още в първия ден пък отхвърли скоростната кутия и половината сесия мина в промяна на трансмисията и пренареждане на цялата тестова стратегия. А още по-лошото бе, че повода за проблема по този начин и не бе открита (според някои източници става въпрос за минус в охлаждането, което се оказва проблем при дългите прави участъци). После " Мерцедес " се сблъска и с неустойчивост на задната част, изключително при завоите, което докара до няколко завъртания по пистата, а Хамилтън и Ботас се оплакаха от сцеплението.

Същевременно

 

" Ред Бул " сподели лицето си от края на предишния сезон,

 

когато Макс Верстапен завоюва последното съревнование в Абу Даби. Новият болид RB16B даде най-хубавите времена и в трите дни. Нито Верстапен, нито Серхио Перес имаха проблеми с ръководството или аеродинамиката за разлика от миналогодишните проби, когато колата показваше несигурност в задната част. Именно тази непоклатимост, съчетана с най-хубавата скорост за обиколка издигнаха " Ред Бул " и особено Верстапен до статута на предсезонен любимец.

Ситуацията бе приета от спортния инженер на " Мерцедес " Андрю Шовлин: " Постигнахме напредък с салдото на болида при цялостен контейнер, само че събраните данни демонстрират, че по спортно движение не сме бързи като " Ред Бул ". В последните години на зимните проби имахме компликации, само че успявахме да наваксаме до първото съревнование. Сега може и да не ни стигне времето ".

Резултатите от тестванията провокираха управляващия спортните въпроси в Гран при Рос Браун да съобщи, че чака трогателен сезон поради по-голямата конкуренция.

" Ред Бул " наподобява в добра форма, а по това време предходната година като че ли имаха проблеми. Ако съумеят да стартират сезона по този начин, както завършиха предишния, има на какво да се надяваме ", сподели англичанинът и в същото време уточни още аргументи за повишените упования за непредвидим сезон: " Фернандо Алонсо се справяше доста добре на тестванията, което е прелестно. " Макларън "  също наподобява отлично ".

Наистина двукратният първенец Фернандо Алонсо се завърна в F1 и с него болидът на " Рено ", под новото име " Алпен ", изглеждаше чудесно на " Сахир ", като направи и някои от най-бързите обиколки. Партньор на испанеца ще е французинът Естебан Окон, който в първия тестов ден даде трето време, а и вече натрупа опита на 67 надпревари.

А " Макларън ", който към този момент е с мотор на " Мерцедес ", бе постоянен, като и двамата водачи - Даниел Рикардо и Ландо Норис - бяха непроменяемо в челото на класирането.

 

" Ферари " в никакъв случай не е за отписване

 

Най-популярният отбор във Формула 1 се провали през предишния сезон, като едвам удържа шестото място при конструкторите. Шарл Льоклер не събра даже и 100 точки и остана осми, а Себастиан Фетел реализира най-лошия резултат в 13-годишната си кариера - 33 т. и едвам 13-о място. Сега четирикратният първенец Фетел е в " Астън Мартин ", а съотборник на Льоклер е Карлос Сайнц-младши. Същевременно новият болид SF21 наподобява доста по-стабилен от предходния. Сайнц приключи трети в последния ден на тестванията и бе пети в първия, до момента в който Льоклер влезе в Топ 6 по време на тестванията втория ден. По предварителни данни мощността на мотора е увеличена с 40 к.с., усъвършенстван е и салдото, което прави болида постоянен в завоите. Остава единствено и да бъде устойчив нацяло съревнование. 

Напредъкът на " Ферари " се отрази добре и на неговия сътрудник " Алфа Ромео ", който обаче имаше проблеми с горивния развой в първия ден и с хидравликата в последния. " Хаас " трябваше да сменя скоростна кутия, същото се наложи и на " Астън Мартин ". 

И по този начин - упованията са за един доста по-интересен сезон, без изразена доминация на " Мерцедес ". Още повече че тимовете ще насочат доста старания и запаси към създаване на колите си за 2022 година, когато влизат в действие новите механически регулации в F1. 

" Заради пандемията на COVID-19 запазихме огромна част от миналогодишните съставни елементи, тъй че множеството екипи не направиха нови структури. Затова и тимовете вероятно са почнали плановете за 2022 година и множеството от тях ще трансферират по-голямата част от ресурсите си в тази посока към средата на сезона “, твърди Рос Браун.

Този временен интервал вещае още неизвестности през този шампионат. Пък и предсезонните тестове невинаги са сигурен индикатор и прогнозите не би трябвало да се вършат единствено от видяното на тях. Статистиката сочи, че в последните 9 години единствено два пъти тимът, който е бил най-бърз на тествете, е ставал първенец. И в двата случая това е " Мерцедес ", тъй че " Ред Бул " и останалите ще би трябвало да хвърлят доста работа в идващите 9 месеца, в случай че желаят да попречат на  " сребърните стрели " да побеждават за осма поредна година.

 

КАЛЕНДАР 2021

28 март - Гран при на Бахрейн - писта " Сахир "

18 април - Гран при на Емилия Романя - писта " Имола "

2 май - Гран при на Португалия - писта " Алгарве "

9 май - Гран при на Испания - писта " Каталуния "

23 май - Гран при на Монако - в Монте Карло

6 юни - Гран при на Азербайджан - в Баку

13 юни - Гран при на Канада - писта " Жил Вилньов "

27 юни - Гран при на Франция - писта " Пол Рикар "

4 юли - Гран при на Австрия - писта " Ред Бул кръг "

18 юли - Гран при на Англия - писта " Силвърстоун "

1 август - Гран при на Унгария - писта " Хунгароринг "

29 август - Гран при на Булгия - писта " Спа Франкоршамп "

5 септември - Гран при на Нидерландия - писта " Зандвоорт "

12 сепември - Гран при на Италия - писта " Монца "

26 септември - Гран при на Русия - в Сочи

3 октомври - Гран при на Сингапур - в Сингапур

10 октомври - Гран при на Япония - писта " Сузука "

24 октомври - Гран при на Съединени американски щати - в Остин

31 октомври - Гран при на Мексико - писта " Ерманос Родригес "

7 ноември - Гран при на Бразилия - писта " Хуан Карлос Паче "

21 ноември - Гран при на Австралия - писта " Албърт парк "

5 декември - Гран при на Саудитска Арабия - в Джеда

12 декември - Гран при на ОАЕ - писта " Яс Марина "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР